top of page
Keresés

GYERMEKFEJLESZTÉS ÉS SPORT

Mit adsz gyermekednek a sporttal?


Vajon igényli a gyerek a sportot? Hiszen van az iskolában testnevelés óra, mozog ott eleget, akkor meg minek őt külön edzésekre vinni?

Nos, ezek a kérdések nagyjából ehhez hasonlóak: kell-e a köret mellé még valami? Körettel is jól lehet lakni, akkor miért nem elég az?

Gyermekeink fejlődéséhez sokkal többet tesz hozzá a sport, mint ahogyan azt elképzelni tudnánk. Gondoljuk csak végig, milyen jellegű ingerek, külső behatások érik őket egy iskola utáni edzésen..


  • új barátokkal való találkozás

A socializálódási készség az egyik legfontosabb erény, amit kisgyermekként eltanulhatnak a kicsik. Biztosan hallottuk már a boldog büszkélkedéseket: „ Apa, Anya és van 2 új barátom is! „.. ugye milyen jó hallani ezeket?  Nem csak pillanatnyi örömök, hanem idővel egy hosszútávú, automatikus képességé fejlődnek ki, aminek köszönhetően sokkal jobban megy majd az új környezetekbe való beilleszkedés.  • tapasztalatok bővülése, ingerdús életvitel

Minél több, színesebb környezetben vannak jelen a gyermekek, annál több dologra nyílik rálátásuk, ezáltal az általános műveltségük és a tanulási készségük is folyamatosan fejlődik. Ha egy gyermek életében minden a megszokott, szürke hétköznapok árnyékában telik, akkor bele fog törődni ebbe az állapotba, ezáltal motiválatlanság, passzivitás, rossz közérzet és szomorú esetekben depresszió is kialakulhat. Egy olyan gyermek azonban, aki hozzászokott a folyamatos pozitív ingerek áradatához, folyamatosan új dolgok megismerésén dolgozik majd, így sokkal tájékozottabb, sokszínűbb gondolkodásmódja lesz.  • kötelességtudat, fegyelem

A sport mindig igényel egy kis fegyelmet. Különböző mértékben és különböző formában, de igényel. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet önfeledten, élvezettel csinálni azt. Pontosan ez az az aranyközépút, amit a jövőben már képesek lesznek az élet más területein is maguktól alkalmazni, boldogabbá és könnyebbé téve ezzel életüket. Nem mellesleg azt a rengeteg energiát is ami egy kisgyermekben rejlik, játékos és hasznos cselekvéssel vezethetik le.  • minőségi időtöltés, örök élmények

Sajnos ma már bármennyire is igyekszünk, egyre nehezebb óvni gyermekeinket a modern technika által keletkező túlzott függőségektől. Egy 6 éves gyermek is profin kezel egy táblagépet vagy egy okostelefont, amiknek végtelen lehetőségei nem biztos, hogy minden esetben jó hatással vannak fejlődésükre. Furcsa lenne a mostani kisgyermekektől öreg korukban az unokáiknak mesélve azt hallani, hogy „ sosem fejeltem el, amikor életemben előszőr jutottam tovább anyukám telefonján a kedvenc játékom első szintjén „  . Meghatározó rész a gyermekkor, a minőségi időtöltés soha nem lesz elvesztegetett idő.  • minden, ami a sportolással jár

Lehetetlen az összes pozitív hatást összegyűjteni, így ezek csak néhány, kiemelkedőbb pszichológiai tényezők voltak, amik a gyermekkori sportolás következtében alakulnak ki.

De mégis mennyire lehet korán kezdeni?

Az igazság az, hogy soha!A speciális gyermekfejlesztés a fenti erények alapkövét teszi le, számos más pozitív hatással együtt. Már 1, másfél éves korban képesek érzékelni a környezetükből szűrődő hatásokat, amikre kontrolált körülmények között garantáltan jól tanulnak meg reagálni. Hatalmas előnyt jelent egy gyermek életében a sport, amit talán nem is lehet semmi mással pótolni, viszont érdemes lehet felkészülni rá, ahogyan maga a sport is felkészíti őket az életben való boldogulásra.


Mikor van már késő?

„ a legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van”

Természetesen minél előbb belecsöppennek a sport világába, annál hamarabb és egyszerűbben veszik fel a ritmust, soha nem késő belevágni.

A sport az egyik legjobb dolog, amit gyermekednek adhatsz, nem is gondolnád mennyire.

19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page